Wahhhhh!!!!!! Semenjak dua ni memang tak mencarut-carut dah kalau makan malam. Kalau dulu makan malam ni untuk cukup syarat je sebab tak nak perut lapar tengah malam. Kalau pergi kedai mesti minta benda yang sama, kalau tak nasi goreng kampung, nasi goreng belacan, kalau tak nasi lemak minta bakso, kadang-kadang minta nasi goreng ikan masin tak pun nasi goreng pattaya. Malas nak minta yang jenis masak berlauk sebab tak berapa nak menyelerakan. Mesti ada kata " Bersyukurlah, sekurang-kurangnya dapat makan. Kat Afrika tuh ada yang mati sebab lapar tau!!!!!" Kalau SD kena macam ni SD jawab macam ni " Lah!!!! Sejak bila aku tak bersyukur, siap baca doa lepas makan kot. Kau!!! sebut tak alhamdulillah???? Aku bukan tak bersyukur, aku cuma nak apa yang lebih elok untuk aku je. Salah?????"
Haaaaaa!!!!! Tu memang versi SD menjawab. Sangat tak puas hati kalau orang cakap benda-benda macam ni. Ehhhh!!!!! Entri kali ni bukan nak membebel tapi nak menunjuk-nunjuk kat korang-korang semua makanan yang SD makan semalam. Owh!!!! Hidangan disediakan untuk 4 orang tapi tukang masak seorang je. Memang kalau kat dapur ni, seorang je kena handle sebab kalau ramai sangat chefnya kelam kabut dapur ala-ala macam Malaysia ada 2 3 orang PM la gayanya kot. Entah!!! Korang pandai-pandai la bayangkan sendiri.
Okay, mula-mula untuk masak masakan ni korang kena goreng ikan dulu. Pastikan ikan tu goreng dengan sangat teramat paling garing. Kalau boleh kelar-kelar sikit badan. Ish!!!!! Ganaznya kau. Jahat gila kelar-kelar badan orang. Hoiiiitttt!!!! Kelar badan ikan la ngek. Kalau badan orang nama menunya Badan Orang Masak Asam......Eeeerrmmmmmm......Sedap ke tak???
Korang yang dah cuba bagitau SD k. Lepas dah goreng dengan sangat teramat paling garing, angkat ikan tu dan toskan dari minyak-minyak yang meleleh-leleh tu.. Lepas tu mayang sesuku bawang besar. Hah!!!! tak tahu mayang bawang tu apa. Mayang tu sama la dengan hiris bawang nipis-nipis. Potong bawang ni ada jenis-jenis dia. Ada potong dadu, hiris,belah,potong dan mayang. Semua ni lebih kepada cara potongan. Tak nak ikut pun takpa, nak potong macam mana pun suka hati la. Okay!!!! lepas tu hiris sebiji bawang putih atau dalam inggerisnya white onion. Owh!!!!! silap erk. Okay-okay. Garlic!!!! (ni mesti google translate----->kata budak2 yang baca sekarang ni) Fine!!!!!!! Tumiskan kedua-dua hirisan bawang tadi.
Korang yang dah cuba bagitau SD k. Lepas dah goreng dengan sangat teramat paling garing, angkat ikan tu dan toskan dari minyak-minyak yang meleleh-leleh tu.. Lepas tu mayang sesuku bawang besar. Hah!!!! tak tahu mayang bawang tu apa. Mayang tu sama la dengan hiris bawang nipis-nipis. Potong bawang ni ada jenis-jenis dia. Ada potong dadu, hiris,belah,potong dan mayang. Semua ni lebih kepada cara potongan. Tak nak ikut pun takpa, nak potong macam mana pun suka hati la. Okay!!!! lepas tu hiris sebiji bawang putih atau dalam inggerisnya white onion. Owh!!!!! silap erk. Okay-okay. Garlic!!!! (ni mesti google translate----->kata budak2 yang baca sekarang ni) Fine!!!!!!! Tumiskan kedua-dua hirisan bawang tadi.
Lepas dah naik bau ala-ala bau bawang besar goreng (kalau bau lain tu baek korang jaga-jaga) masukkan air asam jawa. Sekarang ni hidangan SD untuk 4 ekor ikan jadi asam jawa SD masukkan sesudu besar. Air asam jawa ni korang masukkan dalam bekas berisi air (air dalam bekas tu lebih kurang segelas gelas kaca yang biasa tu) Kacaukan asam jawa tu sampai larut. Buang biji-biji tu semua untuk memudahkan proses makan nanti.
Okay!!! Sabar arrrr!!!! buat satu-satu la. Masukkan air asam jawa dalam periuk menumis tadi. Bila dah menggelegak air tadi masukkan potongan bawang besar, bawang putih dan cili kecil. Okay!!! kat sini lain pulak. Mayang bawang besar yang lagi 3/4 tadi (kan kita guna sesuku untuk menumis tadi, tak ingat???) tebal-tebal, agak-agak dalam sesuku bawang tu kita bahagi dua je. Bawang putih pulak belah dua dan cili potong serong pada bahagian tengah. (alah!!!! korang nak potong macam mana pun potong la janji korang letak dalam periuk benda-benda ni tapi kalau nak lawa mata memandang ikut la yer)
Macam SD, SD suka makan cili tu jadi nak kurangkan pedas cili tu, SD masak air tadi sampai cili tu layu. Sapa-sapa yang suka makan cili tu keras-keras jangan masak lama-lama sangat. Okay waktu ni kadang-kadang air tadi dah kering. Jadi untuk memberi kuah pada masakkan ni masukkan lagi air panas sesuka hati korang. Macam SD suka kuah sikit-sikit. Tak banyak tak sikit.
Pastikan air panas, jangan air paip atau air sejuk. Bila dah menggelegak masukkan ikan yang kita goreng tadi. Biarkan ikan tadi beberapa minit ( 3-4 minit dah okay dah) pastu balikkan @ kaliskan @ ubah kedudukan @kalihkan @ apa-apa yang korang faham dan biarkan lagi beberapa minit. Okay lepas ni tutup api @ suis dan masakan dah siap. Boleh la korang makan. Makan masa panas-panas k sebab bila ikan dah kembang dalam kuah tu dah tak berapa nak sedap. Elok kalau nasi korang nak makan tu tak panas tak sejuk. Kiranya takda la korang tergedik-gedik masa makan nanti. Okay!!!! Hari ni nak makan nasi putih dengan sambal ikan bilis dan telur dadar. Tak mencarut dah!!!!!
Pastikan air panas, jangan air paip atau air sejuk. Bila dah menggelegak masukkan ikan yang kita goreng tadi. Biarkan ikan tadi beberapa minit ( 3-4 minit dah okay dah) pastu balikkan @ kaliskan @ ubah kedudukan @kalihkan @ apa-apa yang korang faham dan biarkan lagi beberapa minit. Okay lepas ni tutup api @ suis dan masakan dah siap. Boleh la korang makan. Makan masa panas-panas k sebab bila ikan dah kembang dalam kuah tu dah tak berapa nak sedap. Elok kalau nasi korang nak makan tu tak panas tak sejuk. Kiranya takda la korang tergedik-gedik masa makan nanti. Okay!!!! Hari ni nak makan nasi putih dengan sambal ikan bilis dan telur dadar. Tak mencarut dah!!!!!
0
Beg Deuter Untuk SD
Post a Comment