BENDA YANG KORANG TAK AKAN DAPAT KALAU .............

Backpacker SD Saturday, April 23, 2011

KORANG TAK PERGI KOREA SELATAN!


lalalalala~~~~ Mood Korea tu maseh ada lagi walaupun dah berbulan-bulan kitaorang pergi Korea. Gila apa nak lupa saat terindah kat sana. Kat Malaysia mana ada salji (eh! rumah 4 musim tu tutup ye sekarang ni. Bulan Julai nanti baru buka. 'under maintenance' katanya) SD saja je nak 'show off' kat korang yang benda apa yang korang tak akan dapat kalau korang tak pergi Korea. Kita mulakan dengan barang yang pertama iaitu :-

1) Kusyen Gendang Korea

Kusyen ni~ hah?? Bukan kusyen la~ tapi 'keychain'. Itu la pentingnya 'english education'~~ 'Keychain' ni SD dapat masa buat survey pasal Korea. Nanti masa kat airport tengah korang duk syok syok tunggu 'flight' akan ada minah korea bawa form dan suruh korang isi. Lepas tu dia bagi la 'keychain' ni. Ada lambang Bendera Korea okay kat muka gendang tu. Tak nampak pulak dari sini.

2) Bekas Air Susu Pisang

Botol air susu pisang ni sangat la sedap bagi SD tapi Kak Zarina tak suka sebab katanya rasa macam air ubat. SD pulak cakap sangat~~~~ la sedap. Air ni beli masa lepas puas berkamera bagai kat Nami Island. (ala tempat berlakon cerita seruan nami tu, kan mawi nyanyi soundtrack dia)SD simpan lagi bekas dia sebab ADA KAT MALAYSIA? ADA?

3) T-Money

T-money ni kalau kat malaysia Touch n Go la. Kita touch then kita go. Sama je konsep dia. Mula-mula SD top-up dulu kad ni, lepas tu nak g jalan-jalan dengan guna subway dia, touch je kad ni. Kat Malaysia susah kot nak buat macam ni sebab sistem subway kita sangat la bercelaru. Nak tahu sistem subway Korea macam mana? Korang pergi Singapore, memang sama je sistem dia. Subway bawah tanah, bersambung-sambung dan tak perlu la nak tukar-tukar pintu gate kalau kena tukar dari LRT ke Monorail (contoh je) sebab semua dalam satu bumbung.

4)Tiket Nami Island


Okay yang ni memang sangat best k. Simpan memang kena buat frame sepatutnya. Nak-nak pulak permandangan masa bersalji. Memang sangat 'lovely'. Nak tengok gambar-gambar cantek buka sini.


5)Tin Air Sprite Tulisan Korea


Ni SD dapat masa makan dekat satu kedai makanan arab halal. Memang menangis la kalau korang nak makan kat sini hari-hari. Sekali makan sampai 15000won sama la dengan RM50 Malaysia. SD pun baru tahu yang dekat Korea makanan yang dikategorikan murah ialah dalam linkungan 7000won ke bawah. Sup ikan dalam 10000won dalam kategori mahal. Ehh!!! Hari tu masa kat sana SD makan Telur masak apa ntah harga dia 10000won. Jadi makanan kitaorang kat sana memang mahal-mahal. Yang murah-murah tak boleh makan sebab tak halal. Kitaorang makan kat kedai yang jual 'only seafood here'.


6) N Seoul Tower tiket @ Namsan Tower


Sapa tengok cerita Boy Over Flower? Cerita-cerita Korea memang banyak scene dekat sini. Jadi SD dah sampai kat sana. Tak la megah mana pun untuk kata yang SD dah sampai kat sana tapi korang pernah sampai?? Tak kan...hehehehe~~~ Jangan marah yer.


7) Tiket ke Everland, Gelang Everland & Gambar Naik T-Express



Yang ni SD nak cakap satu je. KAK ZARINAAAAAA SD DAH NAEK T-EXPRESS!!!!!! (sambil jerit kuat2) hehehehe~~~ akak ni la yang banyak tolong SD untuk terus hidup kat Korea tu. Untuk pengetahuan korang T-Express ni kerangka dia diperbuat dari kayu, tak ada sebatang besi pun. Bolt&nat dan 'rail' dia je guna besi. Gila apa kau nak buat landasan guna kayu. Mau SD tercampak nanti. 'Roller Coaster' ni adalah paling curam di Korea, Asia dan ada juga kata Dunia. Yang pasti di Asia ni la paling curam.


8)Badge Button Korea-Malaysia


Yang ni lagi la istimewa. Korang memang tak akan dapat benda ni kat pasar-pasar jalan kat KOrea. Hanya ada di Kedutaan Malaysia. Kitaorang memang bertuah sebab dapat pergi kedutaan sebab sangat susah nak jumpa kerabat-kerabat sana. Diorang banyak kerja kat luar. Biasa la kan, kata hubungan diplomatik.


Inilah barang-barang yang tak ada kat Malaysia kecuali Korea Selatan. Sila-sila la pergi Korea Selatan ye tapi jangan salah pilih musim k. Best kat sana 2 musim je musim sejuk dan musim bunga. Musim sejuk tu pergi bila dah dekat-dekat nak Krismas k sebab nanti salji turun 


Adek-beradek GESS INDURE
;
*SD bernasib baek masa kat sana, walaupun krismas lambat lagi masa tu tapi salji tetap turun dekat tempat kitaorang menginap
** muzik latar 'korea instrument music'

8 Beg Deuter Untuk SD
  1. warggghh best ny?!! prgi Namsan Tower.. haiyoo~~ jeles okay! simpan la brg2 tu elok2.. knangan yg xboleh dijual beli :)

    jemput singgah ANASAURUS :)

    Posted on April 23, 2011 at 5:13 PM

     
  2. SD Said,

    Farhana : hehehehehe~~~~ best2... mesti simpan elok2 punya...sayang se sayang sayangnya.....susah ooo nak dpt... entah bila nak terbang lagi ngan bebudak ni.... tak dah kot...

    Posted on April 23, 2011 at 5:39 PM

     
  3. mykhalis Said,

    hehhe..duduk malaysiapun beli pakai buang je.. khalis dalam malaysiapun tak berpeluang nak melancung..ish ish shh

    Posted on April 24, 2011 at 12:34 PM

     
  4. SD Said,

    khalis : kedai dah besaq kan..... pi la jalan2 ngan awek eh! bini... apa ada hal tinggal kat pekerja sat ja....

    Posted on April 24, 2011 at 1:47 PM

     
  5. Nzyrahun Said,

    weeeeyyyhh beeessstnyeeeeeeeeeeeeeeeee

    nak gak pi tapi tarak ad rezeki lah hehehehe

    Posted on April 26, 2011 at 10:13 PM

     
  6. SD Said,

    Nzyrahun : huhuhu~~~ aku ni pun memang seksa gila argh nak g sana... siap minta derma dari kedai ke kedai kau tahu... bapak segala malu.... mcm2 lagi la demi duit walau seringgit....

    nikmat dia tu mmg tak sama argh dgn klu bercuti guna duit bapak....

    Posted on April 27, 2011 at 12:17 AM

     
  7. woi sidek...tukaq2 kt profile hg tue...apa la eja schlumberger salah..
    wat malu oil and gas industry jaaa...

    tukaq2..

    apa laaaa...

    Posted on May 12, 2011 at 9:00 PM

     
  8. SD Said,

    owh! yang tu erk! memang saja aku eja macam tu.... kalau diikutkan tu sindir sebenarnya.... bukan nak tuju ke slumberger pun.... hehehehe~~~ ada pahaaammmm....

    Posted on May 13, 2011 at 12:17 AM