DARI KECIK SAMPAI KE BESOR (PART 1)

Backpacker SD Friday, June 25, 2010

Macam biasa la kan. Cik Google tanya apa beza dua gambar ni?

Kera apa yang pandai menaip?????

(jawapan kat PART 2 okay)

Entri kali nak ni nak bercerita pasal SD dari kecik sampai la ke besor. Tak mau la cerita betul2 tapi ada la 'flow' dia tu macam kehidupan sebenar. Dah tunggu 2 minggu nak buat entri ni sebab 'mood' tak datang2. Takda idea nak menaip. Hari ni pun 'blur2' lagi sebab apa ntah. Ingatkan nak buat 'Fact Entri' tapi malas la nak membaca disana-sini. Jadi teringat plak ada entri yang dah simpan berkurun x tulis2 lagi. Okay kita mulakan cerita kita dari tadika.

SD tak masuk pra-sekolah @ sekolah PASTI (sekolah tadika agama). Ada satu kejadian yang tak akan dilupakan masa sekolah tadika. Perompak masuk tadika dengan tebuk lubang kat dapur. Sebijik punya besar lubang dia tebuk. Apa yang nak dicuri kat dalam tadika tu pun tak tahu la. Tapi memang agak bangang la perompak itu sebab menyusahkan orang laen. Sebab sekolah dah kena tebuk kami pindah kat bangunan lain, dan setakat ni yang SD tau memang budak2 kemas terus duk kat situ. Bangunan lama jadi balai Bomba bantuan. Kuang ajar betul punya perompak.


Lepas tadika kita mesti la pergi sekolah rendah kan. Kat sekolah rendah SD ada satu tabiat yang sangat memalukan. Bukan memalukan SD tp memalukan kakak SD. Al-kesahnya SD nie malas nak pergi sekolah ni. Bangun pagi2, adoihhhh...Ngantuk tu. Abes apsal akak SD malu. Haaa...dengar lu nak citer ni. Bila dah lambat, nak2 plak ari Isnin kan,konfem beratur kat belakang sekali. Orang laen beratur menegak, kita beratur melintang. Bese la kan, bak kata SD tadi perangai yang memalukan akak SD, bangun lambat dan pergi sekolah pun lambat.

NI gambar akak SD yang terseksa ngan SD tu!!!

SD memang x tau malu masa tu, muka toya je kan sebab baru darjah satu. Akak SD plak dah darjah enam masa tue. Dah gadis la katakan. Bab2 benda camni memang memalukan bagi diorang. Kesian dowh akak SD bila pikir2. Dalam hati kata "Lantak ko la kan, sapa suruh jadi akak aku". Bila cerita balik kat akak SD, gini dia jawab " Nasib baek pandai, kalau tak aku ketuk2 kepala kamu"...hehehehehhehehe...naseb baekkkkk....


Eh tak abes lagi la, sekolah rendah ni ada DUA kenangan. 'Highlight' kat situ DUA. Yang kedua plak masa SD darjah 3. Al-kesahnya SD ni boleh la dikatakan suka menyakat budak2 dalam kelas. Tersebut la kesah, ada sorang puan ni x suka SD jadi kita pun apa lagi. Orang tak suka, kita makin galak la kacau kan. Abes kalau dikacau yang lain buat tak layan jer. Sekali memang dah takdir SD kot, SD kacau dia waktu dalam kelas cikgu laki yang GATAL BIROH. Tengok tu 'highlight' lagi kan. GATAL BIROH ni satu kategori ngan GATAL MERENYAM la gitu.

Ada jugak kelab Gatal Merenyam rupanya

Sekali SD tarik sket baju budak tu (dia duk sebelah SD tp meja kumpulan lain) Dia punya kaki barwa tak barwanyer, di ngadunya kat cikgu tadi tu. Dengan sembareno jer cikgu tu panggil SD suruh ke depan kat meja dia 'then' tanpa sebarang 'signboard' dia pegang dua2 belah telinga SD dan angkat SD macam angkat baju baru lepas basuh. Kuang ajar punya cikgu. SD plak masa tu memang sangat2 takut dengan cikgu2 sekolah. Tak kesah la yang garang ke yang baik ke semua SD takut. Sampai nak kencing pun tunggu rehat baru pergi kencing sebab takut nak minta keluar. Okay sambung ngan cekgu GATAL BIROH. Bila dah kena angkat macam baju basah, menangisnya pun macam air basuh baju la kan. SD menangis dengan sekuat hatinya dan sepuas2nya sampai abes kelas dia.

Memang Kaw-Kaw punya port

Masa SD menangis tu kitaorang dah nak balik rumah dah. Kiranya pas rehat la kan dan kelas 'last' dah tu. SD punya semangat nak kenakan balik cekgu tu, SD menangis tak henti2. Tengok ayat tu, sangat BM kan. Tu nak menunjukkan betapa dahsyatnya SD menangis. Okay loceng dah bunyi, balik la kan. Cekgu tu dah gabra dah sebab SD tak 'stop' menangis. Mula2 dia kalut tapi sebab SD tak berhenti2 menangis dia bagi je SD balik. Macam biasa la kan, nak balik kena beratur panjang2 dulu. Dalam beratur tu SD menangis lagi ni. Jalan sambil tutup mata tambah menangis. Jalan pun cam orang buta dah gayanya.

Ni gambar Cekgu Baek Hati

Demi tak nak memalukan sekolah cekgu bertugas jaga line tak bagi SD balik. Ahhhh....SD tak kira, tak bagi balik pun selamba je menangis melalak2. 'Last2' budak2 beratur pun dah abes, SD plak x senyap2. Cekgu yang jaga 'line' pun dengan hati mulia pujuk SD suruh senyap. Demi nak balik rumah kan SD pun senyap la. Tapi bila je dia lepaskan SD, apa lagi sambung la smula menangis. Cekgu tu biar jer. SD pun balik la dengan berjalan ala orang buta balik rumah. Gitu la sedaynya cerita SD kena tarik telinga.


Sampai sekarang SD ingat lagi nama dia. Cekgu GATAL BIROH tu nama dia Azman. Siapa yang tengah baca ni nama dia Azman dan cikgu. Haaa...anda mungkin cekgu itu. Lepas kes tu SD panggil dia Cekgu Jerawat sebab kat muka dia ada kesan2 tenggelam macam kawah sebab bekas jerawat. SD tak tau camne boleh jadi camtukesan2 jerawat tu. Yang penting SD tak pernah kutuk dia. Cuma panggil dia Cekgu Jerawat.

Sekolah menengah SD ada dua sekolah. Menengah rendah SD sekolah kat SMK Paloh Hinai dan menengah atas SD sekolah kat SMS Sultan Ahmad Shah. Dua2 sekolah kat daerah Pekan cuma bezanya jarak dari rumah SD jer. Tak banyak pun kenangan kat sekolah menengah ni, cuma nak cerita pasal orang ada akak angkat dia nak jugak, orang ada adek angkat dia nak jugak dan last skali orang ada abang angkat dia nak jugak. Haish....So poor u....Nak buat camne kan. Masa SD ada kakak angkat tu SD baru form 1. Ada kawan SD ni ada kakak angkat dan diorang sangat rapat. Akak dia 'form' 5. Terkena plak ada sorang girl ni nak amek SD jadi adek angkat. Katanya SENYUMAN SD ni manis sangat.HErrmmmmm....mana pergi senyuman itu sekarang ini.


Tapi tak lama la sebab SD ni bukan jenis yang suka manja2 masa tu. Jadi stop kat situ je la. Tahan la dua tiga bulan. Okay! SD ni kecikkkkk jer masa lower form. Ala2 budak sekolah rendah saiznya dan SD tak nakal (budak baek2 kategori skema tp bukan 'nerd') Kesimpulannya kecik + baek = kena buli. Lega la sesangatnya, kat SMK Paloh Hinai (POLAND) tu, buli2 kat sana setakat kena kacau2 kena usik2 gitu je.

Nama sekolah ni POLAND sebab ni la, setiap tahun wajib

Al-Kesah ada la seorang brader ni, baek ngan SD dan dia gak selalu la 'back up' SD kalau SD kena kacau. Dia tua setahun jer tapi badan dia besar (normal la klu diikutkan dengan umur) then dia gak ada pengaruh kat dalam sekolah tu. Bak kata orang antara pelajar popular la. Ala korang macam tak pernah duk sekolah kan. Mesti ada pelajar popularkan kat sekolah korang, sekurang2nya sorang kan. Jadi SD rapat la ngan dia, haaaa yang ni tahan lama. 'Last' contact sebelum SD pindah sekolah baru. Pastu sneyap je la kan. Mana ada phone dulu2.


SD pun sebenarnya ada dua tiga orang 'protector' ,haish!!! bukan protektor separuh bulat tu tapi pelindung @ 'back up' brader. Disebabkan SD ni memang jenis peramah + banyak cakap + suka melayan orang (berbual segala kesah tak kira masa) + 'caring' = banyak la kawan yang senior dari SD. Kat POLAND kelas SD dinamakan Kelas Rancangan Khas jadi kami dari 'form one' lagi diasingkan dari kelas2 yang laen dan kami sekolah waktu pagi, yang laen2 petang. Jadi tak hairan la kan kawan2 kitaorg banyak senior. Kami tak kenal pun sangat budak2 satu batch dengan kami sebab sekolah pagi.


Sambungan Part 2~~~~~~~~~

10 Beg Deuter Untuk SD
  1. kenangan yg best kan?hehe


    kalau sudi komen la entry saya..
    kenangan

    Posted on June 25, 2010 at 8:20 PM

     
  2. SD Said,

    memang best la kan tapi masa kena tu memang tak best.....huhuhu~~~~

    Posted on June 25, 2010 at 9:05 PM

     
  3. wunny Said,

    woww! gila terpegun dengan kebolehan menagis tanpa henti tuuu. balik tu mata tak sakit ke? hihi

    btw, kenapa lahh name cikgu tu azman? aihh sejibik dgn nama ayah saya.. :(

    best cite!

    Posted on June 25, 2010 at 9:20 PM

     
  4. SD Said,

    wunny : Masa kecik kan, memang semua boleh, xda hal. Janji cikgu tu kena balik. Memang naseb la kan terkena sama nama. Jgn bapak Wunny yg dicakapkan kat atas tu sudah la.huhuhuhu~~~~~

    Posted on June 25, 2010 at 9:28 PM

     
  5. tutttutt Said,

    okay cikgu tu yang kuat ke SD yang ringan gila sampai tarik dua telinga pun boleh terangkat? heheh.

    samalah kita, KRK dulu :D

    Posted on June 26, 2010 at 12:52 AM

     
  6. SD Said,

    tutttutt : apa banyak 'T' daaa.....ermmmmm susah tu nak jawab tu...rasanya amek jawapan kedua tu, SD ringan sgt....(ehhhh...serius aku pikir dulu baru jawab, Ya ampun sindrom apekah?????)

    Posted on June 26, 2010 at 1:01 AM

     
  7. ok la SD..
    ekcely, aku bce part 2 bru part 1..
    haha..
    aku rse part2 lg best..
    ko ni baek sgt la pn..
    kalo aku dlu siap gigit tgn cikgu 2 cz gatal sgt..
    haha..

    Posted on June 27, 2010 at 11:37 AM

     
  8. SD Said,

    baiti : boleh plak kan ko baca yang part 2 baru part 1....siap gigit tangan?????ganaz tu...aku x panggil baek aku panggil skema.....hahahhahhaha

    Posted on June 27, 2010 at 3:47 PM

     
  9. SD, sbb boley la aku bce part 2 dlu,,
    haha..
    laen kali kalo nk aku bce part 1 dlu, ko sorok la dlu part 2 tau :)
    haha..
    aku gigit tangn ckg 2 cz da darurat sgt..pas2 trus ckg 2 xbrani nk pegang2 da..gatal sgguh..

    Posted on June 27, 2010 at 5:03 PM

     
  10. SD Said,

    dah puas dah aku sorok part 2.....(x sorok pun....)hehehehhehehehe.....

    Posted on June 27, 2010 at 5:12 PM