NUKLEAR AKAN ROSAKKAN MALAYSIA

Backpacker SD Monday, June 7, 2010


Ukraine, Rusia. Apa kena mengena ngan tajuk!!!!
Cicak meninggalkan jejak tepi laptop menanda kawasannya dengan penanda berwarna hitam putih, hujan turun renyai2 berbaju angin tak seberapa dan berkain kilat, cengkerik bersembang sakan mengumpat pasal lagenda budak setan yang banyak peluk peluk (bestnyer farid kamil!!!!) dan aku yang ber'earfon' konon konon bising macam duk kat pasar (waktu mengumpat sekitar 2 pagi dan SD sorang jer berjaga sebab siang siang bagi can kat adek adek maen laptop) .


Pukul...3 pagi!!!! (gaya P Ramlee nyanyi)
Hari ni, eh dah berapa hari erk tak 'update'. Kena tukar ayat ni, "4 hari ni" SD nak bercakap pasal benda benda yang berkait dengan kursus SD kat U. Korang tau tak sumber elektrik kat Malaysia ni 70% datangnya dari 'power plant'. Yang lebay lebay tu elektrik datang dari putaran empangan. Pastu pulak yang solar solar tu sikit jer. 'Power plant' tu camne dia buat elektrik (ayat kampung ko!). Okay, gas dari hasil cari gali ( macam methana @ butana) dihantar ke 'power plant'....eh, korang baca kat sini la. Panjang sangat nak terang. Jadi diorang yang duk uruskan pasal power plant ni risau kalau2 kita kekurangan sumber gas tak mampu tampung kapasiti penggunaan elektrik kat malaysia.(sebab tu kita kena jimat elektrik)


Ni tempat yang SD lawat kat Melaka
Jadi diorang pun bercadang cadang nak guna nuklear. Sebenarnya nuklear ni yang buruknya kalau nak jaga bahan buangan dia tu. banyak negara diorang simpan kat mana mana tempat yang takda orang tinggal then tanam hasil buangan nuklear kat situ. Macam kat padang pasir, belah belah afrika @ mana mana yang orang x akan duduk la. Jadi SD rasa Malaysia tak perlu kot nak buat nuklear nuklear ni sebab sekali dia meletup. Mak kau pun x nak tengok. Kenapa mak???? Entah....

'Power Plant' yang guna nuklear di Ukraine
Pernah dengar tak pasal kejadian bernama 'Chernobyl disaster' atau dalam BM nya malapetaka Chernobyl. Kejadian ni sebenarnya pasal stesen nuklear yang meletup dan konfem konfem la kan habes kawasan dekat dekat situ kena radiasi nuklear tu. Benda ni terjadi sebab kegagalan ujian reaktor nuklear masa pukul 1.23 pagi 26 April 1986. Habes la senang cakap! kawasan dekat situ kena radiasi. tambah tolak 200, 000 orang kena pindah sebab kesan radiasi yang bahaya. Korang tau kan, radiasi ni boleh bawa kanser dan boleh buat sel kita bermutasi (eh! kanser tu sama je la ngan sel bermutasi). Ala maksudnya nanti dapat anak yang pelik pelik la......

Bunga yang bermutasi dan kanak kanak bernama Igor
Korang tak nak kan jadi kat Malaysia sebab nanti takda tempat kita nak duduk plak sebab Malaysia ni kecik jer, sekali meletup nuklear reaktor abes kita. Kat bawah ni ada gambar yang sadis sadis kesan nuklear reaktor meletup. Berita baek, tempat ni boleh dilawat tau tapi pakai sut ni.

'mask' tu macam Ehsan (upin ipin) punya kan
Okay skang masa untuk merasa gambar gambar yang dicuri di laman laman maya. SD x nak la bagi kredit, sebab cari kat ternet banyak je 'link' dia. Okay selamat merasa.

KLIK GAMBAR KALAU NAK 'ZOOM IN'

Patung yang ditinggalkan ..................................Topeng semasa proses menyelamat

keadaan kawasan yang ditinggalkan

Nak kata apa!!!!! Gaya kawasan zombie pun ada.

Agak-agaknya la kan...Zombie land berlakon kat sini ker????

Ni bangunan pentadbiran kalau tak silap, belah kanan tu tulisan Rusia la, takkan arab kot!

'Airport' yang ditinggalkan........................Kenderaan menyelamat dan membersih ...................................................................kawasan x boleh guna dah sebab beradiasi
Yang ni kete kete askar ........................................Yang ni kete bomba untuk padam api

Yang ni pun sama, tapi bas ni guna untuk ................ Takut tak tengok gambar tu, zombie kot angkut penduduk ...............................................................yang conteng!!!!

P/S : Penulisan ini bertemankan lagu Hey, Soul Sister. Lagu dah lama kot tapi baru je dengar. Terus layan, nanti nak masukkan dalam video.



8 Beg Deuter Untuk SD
  1. chique Said,

    bahaye.....:-p

    Posted on June 7, 2010 at 8:14 AM

     
  2. SD Said,

    memang bahaya......

    Posted on June 7, 2010 at 11:57 AM

     
  3. shafiq Said,

    malaysia ni dah la kecik.. kalo meletup power plant, hilang msia..haha..


    My latest entry : Wanita Dipecat Kerana Terlalu Seksi

    Posted on June 7, 2010 at 12:23 PM

     
  4. SD Said,

    hahahahhahhaa....betul la tuh.....pindah pulau la jawabnya....

    Posted on June 7, 2010 at 1:43 PM

     
  5. pachenko Said,

    bro..
    klau malaysia ade nuclear kn..
    msti jadi abang besar kt asia tnggaraq ni kan..
    hehe

    Posted on June 18, 2010 at 8:13 PM

     
  6. NUke_Rude Said,

    haip... fakta: nuclear power plant mrupakan power plant yg plg slamat & bersih compare dgn power plant lain.

    insiden chernobyl tu jadik sbb ksilapan manusia sndiri, yg cuba & 'pandai2' usik sistem yg dah ditetapkan.

    x caya? g amik degree sains nuklear. :) haha..

    Posted on June 25, 2010 at 10:46 PM

     
  7. SD Said,

    nuke_rude : betul la sistem nuklear tak cemarkan alamn paling selamat sokong sangat, bahan buangan dia yang paling bahaya. Kalau dikaji semula, kebanyakkan bahan buangan nuklear diorang simpan kat kawasan jauh dari kawasan ada hidupan. Ada yg hantar ke tanah gersang ala2 africa. Pasal kat Ukraine ni Nuklear meletup masa diorang nak buat 'emergency test' sistem paip @ nuklear diorang. sayang sekali 'emergency test' jadi emergency betul2.konsep dia ala2 benda yg aku blaja jugak, ala2 gitu la. Ada la orang cakap.heehhehehhehehe....

    P/S dulu aku nak amek tau nuklear ni tapi atas nasehat org pakar2 dia kata klu keje xda la kat mesia, kat luar sana ada. Aku camcel lorh....

    Posted on June 25, 2010 at 10:57 PM

     
  8. SD Said,

    Pachenko : aku sokong ko, klu kita ada nuklear mesti singapore pun nak jadi adek angkat kita. Pastu kita la big boss mcm Iran.hahahahhaha

    Posted on June 25, 2010 at 11:01 PM