FIRASAT FIRASAT SETIAP KEJADIAN

Backpacker SD Tuesday, May 25, 2010


Ni Cik Google kita yang bagi
Wah....letih seletihnya berdiri lama-lama tadi. Memang dekat sejam lebih gak la kan berdiri tadi. Nak buat camne, dah x boleh nak duduk. Dah siap sume2 baru boleh duduk pastu terus layan blog kesayangan. Sebenarnya tadi SD baru siap masak lauk untuk adek2 SD nak g sekolah pagi esok. Dari mula sampai siap SD buat sorang2 n SD masak malam ni sebab SD malas nak bangun pagi2 untuk masak lauk2 tu sume. Okay la, kali ni nak buat entri pasal

FIRASAT FIRASAT SETIAP KEJADIAN

Kejadian yang akan dipilih kali ini adalah kejadian yang berlaku di dapur. Banyak kejadian kejadian yang berlaku di dapur sebenarnya mempunyai firasat firasat yang tertentu.(SD ada belajar sedikit pasal benda ni)Eh...nak kata kata plak. Nak kata tulis kat komen la. Cakap2 gitu mana SD boleh baca. Okay ada beberapa kejadian yang berlaku di dapur yang SD tahu apa firasatnya.

KEJADIAN

pertama : kenapa bila goreng ikan, kulit ikan melekat kat kuali tu
kedua : kenapa bila basuh anggur kulit anggur masih ada kesan2 warna putih(x paham, g beli anggur n tengok kulit dia tu, ada warna putih kan)
ketiga : kenapa kalau potong bawang air mata keluar
keempat : kenapa kalau makan nasi mesti atas pinggan(kebanyakkannya)

MAKSUD FIRASATNYA

pertama : Mengikut apa yang SD belajar(ceh wah.....kekwat ko), masak ikan sampai kulit melekat kat kuali ni memang selalu terjadi dan jarang sekali terjadi kepada yang selalu memasak. Firasat yang SD tahu (aku cam ahli nujum kat sini yer) ialah sesiapa yang masak ikan kulit melekat kat kuali nampak sangat korang jarang masak.Hua...hua...hua....Abes yang korang tak test minyak tu panas ke tak watpe. Cuba la test dulu dengan membasahkan tangan sikit ngan air paip then renjis kat minyak tadi, klu dia berbunyi bising2 macam orang marah maksudnya minyak kurang panas, kalau x berbunyi maksudnya minyak x panas langsung. Okay selepas renjis tu minyak akan berbunyi bising2 sebab marah kat korang, minyak x suka air okay sebab tu diorang x bercampur. Lepas dia dah senyap masa tu la korang masukkan ikan yg nak digoreng tadi.

Nama dia Maksud, X caya buka ni
Kedua : Perkara ni SD belajar setelah bertungkus lumus menjadi penulis tegar di skrin bercahaya(laptop la...kat mana lagi). Anggur anggur yang korang bilas ngan air tadi sebenarnya x bersih lagi tau. Korang sedap je kan telan anggur tadi ngan bahan2 x sepatutnya. Perasan tak anggur yang korang basuh masih ada putih2. Okay sebenarnya cara basuh anggur yang sebenar ialah korang ambil sikit ubat gigit then sapu kat anggur tadi(mesti ada bertanya banyak mana anggur n ubat gigi) Pernah korang tengok orang makan anggur sebiji, x pernah kan. Maksudnya anggur tadi setangkai okay n ubat gigi ala2 nak gosok gigi gitu. okay yer sapu la sesapunya then bilas anggur tadi ngan air bersih (guna air Hai-O pun boleh, jangan ada yang g umah sebelah udah). Then kalau tengok semula, anggur tadi dah xda putih2nya. Then ...ermmmmm..

Ketiga : Sebenarnya korang yang potong bawang menangis tu kesian kat bawang kot. SD x abes menuntut lagi la bab ni. SD pun hairan kenapalah korang menangis. Kalau bawang boleh cakap, ala2 gini bunyi dia "Der, lu apsal nangis2, gua yang kena potong lu nangis apsal"(rentak ala2 adnan sempit) Sorry la yang ni tunggu SD abes menuntut dulu yer.

Lawak tak?????
Keempat : Okay, nampak x SD highlight kat situ 'kebanyakkan'. Apsal la korang nak makan nasi bawah pinggan. X berjenis betul la kalau korang ni kalau makan nasi bawah pinggan. Kebanyakkan di situ membawa maksud ada gak yang x berjenis buat benda2 pelik ni. Apsal!!! Dah bosan makan atas pinggan. Yang ni SD x menuntut kat mana2 sebab memang SD x pernah lagi jumpa orang x berjenis yang macam ni. (tapi korang ngah menuntut ngan SD skang ni)kan...kan.....
Betulkan....Memang x dinafikan...Highlight kat apa puan asia nak...
Haaaaaa........Itulah kesemua firasat yang SD telah sampaikan. Amacam ada gaya seorang yang berilmu tak SD hari ni. Ada kan....Ala jangan malu2 mengaku je la.(Mengaku apa????) Mengaku SD ni berilmu...hehehhehehe.....Ada sesiapa yang rasa terkena atau dikenakan atau mengena atau perkena atau kena kena. Ada!!!! Angkat tangan....Owh!!!! Ramai.....Okiey Dokiey....

P/S Entry ni sempena SD baru siap masak tadi. Dari maghrib SD masak sampai isyak baru siap.
P/S yang pertama ketiga n keempat tu nak mengenakan korang yer, yang kedua tu betul, memang SD buat kalau anggur ada kat rumah.

8 Beg Deuter Untuk SD
  1. fndrocka Said,

    awek jepun pakai kimono kat sebelah kiri ni ganggu aku nak baca lah.lagi satu..apsal kau tulis mcm gedik2 je...huhuuu..salam perkenalan

    Latest Entri : Mendekatkan diri (PES)

    Posted on May 26, 2010 at 9:50 PM

     
  2. SD Said,

    fndrocka, kenapa plak awek kimono ni kacau.Tergoda erk??????Entry ni gedik....aha'h....sekali baca semula gedik gak tp dah kuar biarkan......

    Posted on May 26, 2010 at 11:16 PM

     
  3. 'AQILAH Said,

    ku makan nasi pakai mangkuk...hee.

    serius pakai ubat gigi...baru tau ...:)

    Posted on May 27, 2010 at 12:15 AM

     
  4. SD Said,

    aqilah serius memang x tipu punyer.....tapi masa bilas pastikan bersih betul2, bau ubat gigi akan ada sket x kira la bersih camne pun. Bak kata adek aku,"busuk la anggur ni"(kuang ajar kata bau colgate busuk, selama alam ni kantaoi x gosok gigi)

    Posted on May 27, 2010 at 11:57 AM

     
  5. Oh Malaysia Said,

    haha. menarik la entri ni sidek. banyak yang aku belajar hari ni. :D

    Posted on May 27, 2010 at 5:54 PM

     
  6. SD Said,

    hahahahha.......amer perasan tak kat bahagian komen tulis "oh malaysia said" bukan ke sepatutnya amir said....hikh...hikh....(gurau je jgn marah)...ko je yang puji kot.....

    Posted on May 27, 2010 at 8:16 PM

     
  7. ciK na..... Said,

    sidik...ne ko tau tips pasal ubt gigi tue???
    petua nenek moyang ker????
    hehehe

    Posted on May 28, 2010 at 9:14 AM

     
  8. SD Said,

    cik na ada plak kan petua turun temurun, kalau betul lah, boleh masuk majalah.....belajar kat internet....ala kat blog juga tp x ingat dah kat mana.....baru time ni teringin nak post......

    Posted on May 28, 2010 at 11:02 AM