PERMANDANGAN YANG AKAN KU JEJAK

Backpacker SD Wednesday, May 12, 2010



Aku akan bawa korang terbang2 ke UAE atau yang lebih pesifik Dubai. Gambar2 yang aku kutip2 ni semuanya dari sky view @ dikenali Helikopter Tour yang berharga RM2000. Mahal kan, adat la upah kapten helikopter je yang mahal sebenarnya.


Kalau aku x silap ni gambar padang golf kat sungai Dubai. Aku x berapa dapat info la pasal kawasan kat sini. (GAMBAR ATAS)
Ni daerah Bur Dubai. Yacht(high end recreational boat- maksud yacht kat wiki) yang bahagian kiri tu adalah yacht persendirian yang kedua terbesar didunia (yang first Roman Abramovich punya) dan kapal kecil bahagian kanan yacht tu adalah kapal sokongan.( GAMBAR BAWAH dan ATAS) 1
Buatan tangan-tangan manusia biasa itulah pulau2 yang bernama The World. Seperti apa yang korang tahu, The World ni bentuk negara sedunia dalam bentuk pulau2. Ada satu pulau yang dah siap dihias dan lengkap boleh digunakan. Pada permulaan pulau ni dibuat sebagai pengiklanan tetapi kemudian dihadiahkan kepada anaknya. ada khabar angin kata pulau ni Michael Scumacer punya tapi ternyata semua tu x betul pun.

Pulau berbentuk kelapa sawit ni namanya Atlantis hotel. Dengar2 kalau la korang menginap kat hotel ni dengan anak dan bini korang selama seminggu, belanja boleh mencecah US12,000.Kira la sendiri kalau dalam ringgit Malaysia.

Pencakar langit daerah Dubai Marina. Kalau korang tengok kat situ ada pusat bandar dengan pusat perindustrian.

Haaa...Ni apa yang mereka sangat2 banggakan. Sampai ekonomi negara pun hujung tanduk sebab mende2 ni. Mempersilakan bangunan tertinggi didunia sampai ke awan tingginya, Burj Dubai. Cuba korang teliti betul2 ada bangunan yang luas kat tepinya, tu la Dubai Mall yang ada akuarium, pusat beli belah, pusat kedai emas dan banyak lagi la. Dubai Mall ni mall terbesar dunia tau. Haaaa....aku kalau x silap la sama luas dengan beberapa padang bola sepak. Luas kan....Setiap malam akan ada persembahan bangunan air disini. Syarikat yang sama gak yang buat benda ni kat Las Vegas tapi yang ni lagi besar @ berskala besar.


Gambar gambar yang seterusnya ni adalah gambar tempat2 di Dubai. Walaupun x diterangkan dengan terperinci tempat2 ni bukanlah x bagus. Macam ayat " Last but not least"....hehehhehehe~~~~`

6 Beg Deuter Untuk SD
  1. ~NURUL~ Said,

    herm.. ni lah salah satu tanda akhir zaman kan?? negara2 berlumba2 buat bangunan tinggi, masjid indah2 .. ehmm

    Posted on May 13, 2010 at 12:18 AM

     
  2. si LauT Mati Said,

    kan...tapi nak buat camne...memang dah dunia nak kiamat......ni belum kira patung terbesar di dunia kat dubai.....ngah planning wat patung terbesar tuh....x jumpa plak gambar patung tu....

    Posted on May 13, 2010 at 1:27 AM

     
  3. Anonymous Said,

    negara arab bnyk membazir duit

    Posted on May 13, 2010 at 7:34 PM

     
  4. si LauT Mati Said,

    Entah la kan.....Kalau diikutkan diorang buat gini sebab nak tarik pelancong...Kita semua tahu tiada apa yang menarik sangat bahagian gurun arab tu...

    Posted on May 13, 2010 at 8:05 PM

     
  5. AiZ Said,

    my brother pun ade disitu... keje engineer.. die kata dekat situ macam zaman robot.. ^___^haha

    Posted on May 14, 2010 at 10:40 PM

     
  6. si LauT Mati Said,

    hahahahhaa....serius tengok dubai x macam negara dubai dah...universiti pun banyak negara lain punya.....

    Posted on May 14, 2010 at 10:53 PM